Dietetyka w sporcie i rekreacji - studia I stopnia Dietetyka

Absolwent dietetyki kończący studia w WASE w Środzie Wielkopolskiej podejmujący decyzję o założeniu własnej działalności gospodarczej i świadczeniu usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego będzie również doskonale przygotowany do tej decyzji przez szerokie grono specjalistów - przedsiębiorców będących interesariuszami zewnętrznymi Uczelni.

Opis kierunku

Absolwent dietetyki kończący studia w WASE w Środzie Wielkopolskiej podejmujący decyzję o założeniu własnej działalności gospodarczej i świadczeniu usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego będzie również doskonale przygotowany do tej decyzji przez szerokie grono specjalistów - przedsiębiorców będących interesariuszami zewnętrznymi Uczelni.

Dodatkowe informacje

Specjalność DIETETYKA W SPORCIE I REKREACJI możliwość zatrudnienia  w:

  • placówkach sportowych, klubach fitness i siłowniach,
  • salonach kosmetycznych, SPA,
  • sanatoriach
  • placówkach turystycznych,
  • firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety
  • instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych,

 

Absolwent dietetyki kończący studia w WASE w Środzie Wielkopolskiej podejmujący decyzję o założeniu własnej działalności gospodarczej i świadczeniu usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego będzie również doskonale przygotowany do tej decyzji przez szerokie grono specjalistów – przedsiębiorców będących interesariuszami zewnętrznymi Uczelni.

 

 

Możliwość kontynuacji kształcenia absolwentów

 

Absolwent studiów I stopnia kierunku Dietetyka może kontynuować kształcenie w ramach:

 

  • studiów II stopnia
  • studiów kształcenia podyplomowego
  • kursów specjalistycznych

Program Studiów

KIERUNEKDietetyka

Specjalność: Poradnictwo dietetyczne

Specjalność: Dietetyka w sporcie i rekreacji

PRZEDMIOTY PODSTAWOWE

  1. Wprowadzenie do psychologii
  2. Kwalifikowana pierwsza pomoc medyczna
  3. Anatomia człowieka
  4. Biochemia ogólna i żywności
  5. Chemia żywności
  6. Genetyka
  7. Fizjologia człowieka
  8. Mikrobiologia ogólna i żywności
  9. Parazytologia

PRZEDMIOTY OGÓLNE

  1. Technologie informacyjne
  2. Fizyka z elementami biofizyki
  3. Etyka w zawodzie dietetyka
  4. Elementy statystyki
  5. Ochrona własności intelektualnej
  6. Komunikacja interpersonalna

PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

  1. Kliniczny zarys chorób
  2. Podstawy dietetyki
  3. Edukacja zdrowotna z elementami zdrowia publicznego
  4. Technologia żywności
  5. Technologia potraw
  6. Żywienie człowieka
  7. Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  8. Żywienie kliniczne
  9. Dietetyka pediatryczna
  10. Analiza i ocena jakości żywności
  11. Farmakologia i farmakoterapia żywienia z oceną interakcji leków z żywnością
  12. Towaroznawstwo żywności
  13. Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno – higienicznym
  14. Diagnostyka laboratoryjna

PRZEDMIOTY DO WYBORU

  1. BHP
  2. Język obcy
  3. Język obcy
  4. Marketing i zarządzanie w usługach żywieniowych
  5. Seminarium dyplomowe
  6. Dietoprofilaktyka
  7. Projektowanie diet
  8. Poradnictwo dietetyczne w sporcie i odnowie biologicznej
  9. Podstawy prawne i ekonomiczne w ochronie zdrowia
  10. Współczesne trendy w żywieniu człowieka i profilaktyce żywieniowej
  11. Choroby dietozależne
  12. Żywienie regionalne
  13. Żywność funkcjonalna i dietetyczna z elementami nutrigenomiki
  14. Żywienie zbiorowe
  15. Kształtowanie sylwetki
  16. Choroby cywilizacyjne
  17. Elementy metodyki różnych dyscyplin sportowych
  18. Inżynieria i aparatura przemysłu gastronomicznego/
  19. Biologiczne uwarunkowania wysiłku w sporcie
  20. Biomechanika w sporcie
  21. Antropologia i teoria sportu
  22. Żywienie w gerontologii

 

Programy i stypendia

  • Koła naukowe
  • Zniżka dla studentów
LANG