Trzysemestralne studia II stopnia (magisterskie).
Do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka upoważnione są osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjat) z zakresu dietetyki, lub równoważnym temu kierunkowi, ale również osoby posiadające dyplom co najmniej licencjacki po kierunku zbliżonym profilowo, po indywidualnym rozważeniu motywacji kandydata oraz ustaleniu na piśmie zobowiązania do wyrównania istniejących różnic programowych.
Program Studiów
Łączna liczba godzin- 1208 (wraz z praktykami)
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Patofizjologia kliniczna |
Psychologia kliniczna |
Immunologia |
Pedagogika zdrowia |
Zarządzanie i marketing żywności |
Ustawodawstwo żywnościowo – żywieniowe i polityki wyżywienia |
Szkolenie biblioteczne z ochroną własności intelektualnej |
BHP |
Wychowanie fizyczne |
Statystyka żywienia |
Zasady organizacji i żywienia zbiorowego , żywienie w szpitalach |
Produkcja potraw i towaroznawstwo |
Przechowalnictwo żywności |
Praktyki |
Demografia i epidemiologia żywieniowa |
Diagnostyka laboratoryjna |
Metodologia badań |
Fizjologia żywienia |
Żywienie kliniczne |
Żywienie w położnictwie i neonatoligii |
Dietoprofilaktyka i leczenie chorób niezakaźnych i żywieniowo – zależnych |
Edukacja i poradnictwo żywieniowe |
Jakość i bezpieczeństwo żywności |
Wychowanie fizyczne |
Język obcy – angielski |
Zagrożenia cywilizacyjne |
Dodatki do żywności |
Metodologia oceny sposobu żywienia |
Chorobliwa nadwrażliwość na pokarmy i inne składniki pożywienia |
Żywienie w gerontologii |
Organizmy genetycznie modyfikowane i ich wykorzystanie w technologii żywności |
Żywność specjalna |
Immunomodulacja w leczeniu żywieniowym |
Żywienie w sporcie |
Wychowanie fizyczne |
Seminarium dyplomowe |
Przedmioty do wyboru |
Toksykologia żywności |
Żywność minimalnie przetworzona |
Odnowa biologiczna SPA |
Współczesne trendy w żywieniu człowieka i profilaktyce żywieniowej |
Projektowanie nowych produktów dietetycznych |
Nutrigenomika |