Absolwent kończący studia na kierunku Dietetyka ma szerokie możliwości kształtowania swojej dalszej kariery zawodowej.
Specjalność PORADNICTWO DIETETYCZNE możliwość zatrudnienia w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
- zakładach żywienia zbiorowego – restauracjach, stołówkach pracowniczych, przedszkolach, stołówkach szkolnych,
- gabinetach dietetycznych oraz poradniach specjalistycznych zdrowej żywności,
- w szpitalach, poradniach chorób metabolicznych
- zakładach gastronomicznych o specjalistycznym profilu np. potraw ekologicznych, regionalnych,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych, zakładach dostarczających pożywienia do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacjach konsumenckich,
- jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka, promocji zdrowia
- restauracjach, sklepach z suplementami diety i zdrową żywnością.
Absolwent dietetyki kończący studia w WASE w Środzie Wielkopolskiej podejmujący decyzję o założeniu własnej działalności gospodarczej i świadczeniu usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego będzie również doskonale przygotowany do tej decyzji przez szerokie grono specjalistów – przedsiębiorców będących interesariuszami zewnętrznymi Uczelni.
Możliwość kontynuacji kształcenia absolwentów
Absolwent studiów I stopnia kierunku Dietetyka może kontynuować kształcenie w ramach:
- studiów II stopnia
- studiów kształcenia podyplomowego
- kursów specjalistycznych
Program Studiów
KIERUNEK: Dietetyka
Specjalność: Poradnictwo dietetyczne
Specjalność: Dietetyka w sporcie i rekreacji
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
- Wprowadzenie do psychologii
- Kwalifikowana pierwsza pomoc medyczna
- Anatomia człowieka
- Biochemia ogólna i żywności
- Chemia żywności
- Genetyka
- Fizjologia człowieka
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Parazytologia
PRZEDMIOTY OGÓLNE
- Technologie informacyjne
- Fizyka z elementami biofizyki
- Etyka w zawodzie dietetyka
- Elementy statystyki
- Ochrona własności intelektualnej
- Komunikacja interpersonalna
PRZEDMIOTY KIERUNKOWE
- Kliniczny zarys chorób
- Podstawy dietetyki
- Edukacja zdrowotna z elementami zdrowia publicznego
- Technologia żywności
- Technologia potraw
- Żywienie człowieka
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Żywienie kliniczne
- Dietetyka pediatryczna
- Analiza i ocena jakości żywności
- Farmakologia i farmakoterapia żywienia z oceną interakcji leków z żywnością
- Towaroznawstwo żywności
- Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno – higienicznym
- Diagnostyka laboratoryjna
PRZEDMIOTY DO WYBORU
- BHP
- Język obcy
- Język obcy
- Marketing i zarządzanie w usługach żywieniowych
- Seminarium dyplomowe
- Dietoprofilaktyka
- Projektowanie diet
- Poradnictwo dietetyczne w sporcie i odnowie biologicznej
- Podstawy prawne i ekonomiczne w ochronie zdrowia
- Współczesne trendy w żywieniu człowieka i profilaktyce żywieniowej
- Choroby dietozależne
- Żywienie regionalne
- Żywność funkcjonalna i dietetyczna z elementami nutrigenomiki
- Żywienie zbiorowe
- Kształtowanie sylwetki
- Choroby cywilizacyjne
- Elementy metodyki różnych dyscyplin sportowych
- Inżynieria i aparatura przemysłu gastronomicznego/
- Biologiczne uwarunkowania wysiłku w sporcie
- Biomechanika w sporcie
- Antropologia i teoria sportu
- Żywienie w gerontologii