Poradnictwo dietetyczne ogólne - studia II stopnia Dietetyka
Z radością informujemy, że Nasza Uczelnia otrzymała zgodę MEiN na prowadzenie studiów II stopnia na kierunku Dietetyka. Studia trwają tylko 1,5 roku (3 semestry) ! Serdecznie zapraszamy!
Z radością informujemy, że Nasza Uczelnia otrzymała zgodę MEiN na prowadzenie studiów II stopnia na kierunku Dietetyka. Studia trwają tylko 1,5 roku (3 semestry) ! Serdecznie zapraszamy!
Ogólne poradnictwo dietetyczne pozwoli na zdobycie wiedzy z zakresu przygotowywania jadłospisów w chorobach dietozależnych. Celem tej specjalności jest poszerzenie wiedzy kandydata w zakresie dietoprofilaktyki, projektowania diet, najnowszych trendów żywieniowych, dietetyki pediatrycznej. Specjalność ta pozwoli na przygotowanie kandydata do pracy z pacjentem indywidualnym oraz w żywieniu zbiorowym. Ponadto specjalność ta kładzie nacisk na poszerzenie wiedzy z zakresu komponowania jadłospisów zależnie od stanu zdrowia, stanu fizjologicznego oraz wieku pacjenta.
Trzysemestralne studia II stopnia (magisterskie).
Do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka upoważnione są osoby legitymujące się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjat) z zakresu dietetyki, lub równoważnym temu kierunkowi, ale również osoby posiadające dyplom co najmniej licencjacki po kierunku zbliżonym profilowo, po indywidualnym rozważeniu motywacji kandydata oraz ustaleniu na piśmie zobowiązania do wyrównania istniejących różnic programowych.
Łączna liczba godzin- 1208 (wraz z praktykami)
PRZEDMIOTY PODSTAWOWE
Patofizjologia kliniczna |
Psychologia kliniczna |
Immunologia |
Pedagogika zdrowia |
Zarządzanie i marketing żywności |
Ustawodawstwo żywnościowo – żywieniowe i polityki wyżywienia |
Szkolenie biblioteczne z ochroną własności intelektualnej |
BHP |
Wychowanie fizyczne |
Statystyka żywienia |
Zasady organizacji i żywienia zbiorowego , żywienie w szpitalach |
Produkacja potraw i towaroznawstwo |
Przechowalnictwo żywności |
praktyki |
Demografia i epidemiologia żywieniowa |
Diagnostyka laboratoryjna |
Metodologia badań |
Fizjologia żywienia |
Żywienie kliniczne |
Żywienie w położnictwie i neonatoligii |
Dietoprofilaktyka i leczenie chorób niezakaźnych i żywieniowo – zależnych |
Edukacja i poradnictwo żywieniowe |
Jakość i bezpieczeństwo żywności |
Wychowanie fizyczne |
Język obcy – angielski |
praktyki |
Zagrożenia cywilizacyjne |
Dodatki do żywności |
Metodologia oceny sposobu żywienia |
Chorobliwa nadwrażliwość na pokarmy i inne składniki pożywienia |
Żywienie w gerontologii |
Organizmy genetycznie modyfikowane i ich wykorzystanie w technologii żywności |
Żywność specjalna |
Immunomodulacja w leczeniu żywieniowym |
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia i suplementy diety |
Wychowanie fizyczne |
Seminarium dyplomowe |
Przedmioty do wyboru |
Toksykologia żywności |
Żywność minimalnie przetworzona |
Odnowa biologiczna SPA |
Współczesne trendy w żywieniu człowieka i profilaktyce żywieniowej |
Projektowanie nowych produktów dietetycznych |
Nutrigenomika |